Nasionkowe pesto, czyli jak wykorzystać olej lniany

Len – uprawiany i wykorzystywany w Polsce od wieków. Ciągle jednak mało znany, choć coraz częściej doceniany. Amerykanie prowadzą nad lnem szereg badań, które potwierdzają rosnący zachwyt nad jego właściwościami. Wstępne badania wskazują, że może on hamować rozwój nowotworów (piersi czy prostaty).

Określany jako złoto z polskich pól, w każdej postaci jest bezcenny. Włókno wykorzystywane do produkcji tkanin, doceniane przez lubiacych wygodę, komfort, ekologię i naturę, ma także właściwości lecznicze. Stosowane już w starożytności do opatrywania ran, ułatwiało dostęp powietrza, było chłonny i wspomagało gojenie. Znane jest także lecznicze działanie nasion (siemię lniane), które skutecznie chronią żołądek, pomagają przy suchym kaszlu, łagodzą podrażnienia skóry. Olej lniany znany jest z leczniczego wpływu na serce.

W Polsce przez pokolenia olej lniany wykorzystywany był do przygotowywania wigilijnej kapusty. Jego gorzkawy smak nie każdemu odpowiada, ale warto wprowadzić go do diety. Zawiera niezbędne w zdrowej diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 3 i omega 6. Siemię i olej lniany zalecane są w przypadkach mdz.in.:

  • podwyższonego poziomu cholesterolu
  • schorzeniach serca i naczyń krwionośnych
  • zakrzepach, zatorach
  • osłabieniu układu odpornościowego
  • osłabieniu układu nerwowego – depresje, ADHD
  • przewlekłych stanach zapalnych jelit
  • zaparciach
  • suchym kaszlu
  • cukrzycy
  • dla kobiet w okresie menopauzy – normalizuje poziom estrogenów

Jak wykorzystać

Siemię lniane prażymy i posypujemy kanapki, sałatki, warzywa, dodajemy do śniadaniowej kaszy. Można wykorzystać je do pieczenia chleba, czy siemieniowej wersji gomasiu. Przy niestrawności, nadwrażliwości jelit, nerwicach, zaparciach, zalecane jest picie naparu z siemienia. Zalecane jest zmielenie nasion (lepiej kupić całe siemię niż mielone, ponieważ po zmieleniu następują procesy utleniania, warto więc robić to na bieżąco). Dla tych, którzy nie lubią śluzowatej konsystencji – można całe nasiona zalać gorącą wodą (1 łyżeczka na szklankę wrzątku). Taki napar nie ma specjalnego smaku i piją go bez problemu nawet dzieci. W przypadku kaszlu jest on niezastąpiony – zwłaszcza na kaszel suchy, męczący, wieczorny, alergiczny, astmatyczny.

Ze względu na działanie balansujące poziomy estrogenów, siemię jest zalecane dla wszystkich kobiet, w dawce ok. 1-2 łyżek dziennie (jako profilaktyka p/ nowotworom piersi).

Olej lniany można dodawać do sałatek, polewać warzywa i generalnie stosować tak jak inne oleje tłoczone na zimno. Nie należy przesadzać z jego ilością, bo zazwyczaj co za dużo, to niezdrowo. Jego gorzkawy smak może też zniechęcać, warto więc pomieszać go z inną oliwą.

Poniżej podaję przepis, jeden z moich ulubionych (po pierwsz edlatego, że prosty! po drugie – smaczny, po trzecie – zdrowy), w którym można taką mieszankę zastosować:

Gotujemy, najlepiej na parze, czerwone buraki. Po przestygnięciu obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu. Polewamy 3 różnymi olejami tłoczonymi na zimno (do wyboru cała gama olejów – z oliwek, pestek moreli, migdałowy, lniany, z pestek dyni, awokado itd). Na koniec posypujamy prażonym słonecznikiem (w wersji bogatszej, kruszymy niewielką ilość fety). Danie jest znakomite samodzielnie lub jako dodatek.

O zawartość oleju lnianego w diecie należy jednak zadbać regularnie, dlatego poniżej przepis, którego odkrycie było dla mnie przełomem rewolucyjnym. Mam w zanadrzu coś pysznego, co smakuje całej mojej rodzinie, a zawiera niezwykłe ilości cennych składników, mikroelementów, witamin. Dba o wzmocnienie i uodpornienie organizmu każdego dnia, jak garść suplementów, a jest naturalne i smaczne. No i przemyca w sobie olej lniany.

Nasionkowe pesto

W malakserze mielimy w równych proporcjach (np. 1/2 szklanki każdego rodzaju, każde nasiona mielimy osobno)

  • migdały
  • słonecznik
  • dynia (odrobacza)
  • siemię lniane
  • sezam jasny
  • orzechy

Nasiona dobrze jest wcześniej wypłukać w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie wysuszyć. Pozbywamy się nie tylko kurzu i brudu ale także zarodników grzybów, pleśni i innych niechcianych żyjątek. Do mieszanki można dodać dodatkowe nasiona np. płasznika czy czarnuszki, według smaku, właściwości zdrowotnych i fantazji.

Całość mieszamy i zalewamy olejem lnianym (można domieszać też trochę innego oleju). Konsystencja powinna przypominać pesto. Pozostawiamy do „przegryzienia się”. W smaku można wyczuć goryczkę, ale zależy to w dużej mierze od rodzaju oleju i jego ilości w pesto. Migdały i słonecznik dodają słodyczy, która to równoważy. Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku ceramicznym albo w słoiku opatulonym folią aluminową (chronimy przed światłem).

Zastosowanie:

Pesto można wykorzystać do kanapek, sałatek, warzyw, kaszy lub pałaszować prosto z łyżeczki – 1-2 łyżeczek 1-2 razy dziennie. Należy wówczas dobrze go pogryźć (wymieszać ze śliną). Dostarcza dużej ilości energii i zaspokaja głód, także na słodycze. Jest pyszne i jestem pewna, że nikogo nie będzie trzeba do niego namawiać.

Tagi: , , , , , ,

Komentarzy 7 to “Nasionkowe pesto, czyli jak wykorzystać olej lniany”

  1. All Posts « NaturAsia Says:

    […] The easy delights of linseed pesto (polish version) […]

  2. Seed pesto using linseed (flaxseed) oil « NaturAsia Says:

    […] (polish version) […]

  3. Jayson Says:

    Terrific article! This is the type of info that should be
    shared across the web. Shame on the search engines for now not positioning this publish upper!
    Come on over and visit my site . Thanks =)

  4. Annika Says:

    Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I
    really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
    Thank you!

  5. Leandra Says:

    Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what
    you’re speaking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =).

    We may have a hyperlink exchange agreement among us

  6. Jaimie Says:

    Qualoity articles or reviews is the secret to attract the visitors to visit the web page, that’s what this site is
    providing.

  7. Bernadette Says:

    I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog.
    It seems like some of the text in your content are running off the screen. Can someone
    else please comment and let me know if this is happening to them too?
    This may be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
    Many thanks

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: